“Ben ik nou zo streng, of zijn jullie nou zo slap?”

“Ben ik nou zo streng, of zijn jullie nou zo slap?” zegt de vader, vrij naar Louis van Gaal.

Sinds 2014 is er een verbod op het schenken en verkopen van alcohol aan jongeren onder de achttien jaar. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt nu eenmaal dat alcohol, met name voor jongeren, echt slecht is en dat verbieden een positieve invloed heeft, niet zozeer op het feit dat er gedronken wordt, maar wel op de hoeveelheid.
De jeugd die nu zestien wordt, of net is geworden, zit in de tussengroep. Als je vorig jaar zestien was krijg je te maken met de rare situatie dat wat eerst wel mocht, nu opeens niet meer mag. Pech, want ergens wordt een lijn getrokken, zegt de overheid.
En de overheid legt de verantwoordelijkheid bij de verstrekker. Supermarkt en kroeg moeten naar identificatie vragen. En als ze in overtreding zijn kunnen ze een boete tegemoet zien.

Over 1-2 jaar is het gemeengoed. Nu is het echter voor veel ouders en hun kroost, van zeg maar tussen de vijftien en achttien jaar, een probleem. Want, “nix is de afspraak” zoals de campagne zo mooi zegt, ligt daar veel gevoeliger. Of genuanceerder zouden de jongeren kunnen zeggen. “Doe nou niet zo ingewikkeld, we drinken toch wel” en “iedereen kan nog gewoon overal aan drank komen, dus wat boeit het?” zijn veel gehoorde commentaren.

mtLGai0Hoe moet dit nou thuis? De overheid is tegen betutteling van haar burgers, dus wat thuis gebeurt is de verantwoordelijkheid van ouders. Ook in 2014 waren er nog van die speciale ‘sweet sixteen parties’ met vrij gebruik van alcohol. Want: “nu kan het nog” werd er gezegd. En met zestien mocht je tenslotte voor het eerst drinken, dus daar hebben we in de loop der jaren een bijzonder iets van gemaakt. En hoe moet dat dan nu? Officieel is er geen reden meer voor een speciaal sweet sixteen partijtje. Het is niet anders dan een feestje voor als je vijftien en zeventien wordt. De achttiende verjaardag wordt weer meer speciaal. Dat was het overigens al, bijvoorbeeld omdat je dan mag stemmen en officieel volwassen wordt voor de wet. En nu dus ook mag drinken.

Maar ook dit jaar zijn er nog steeds veel van deze verjaardagsfeestjes voor zestien jarigen, waar gewoon vrijelijk alcohol wordt geschonken. En de ouders zetten vrolijk de foto’s van de tap en drinkende kinderen op Facebook. Zijn deze ouders nou stafbaar? Ze verstrekken toch alcohol aan minderjrigen? Nee, volgens de wet zijn ze niet strafbaar, omdat het achter de voordeur gebeurt. Maar de vader uit de titel veroordeelt het wel en vindt het een lastig dilemma.

De zoon van deze vader wordt namelijk binnenkort zestien en hij wil een feestje geven. Leuk. Maar wel met alcohol. Anders wil hij het niet. En nee, niet voor hemzelf, want hij zegt dat hij zich aan de afspraak van “nix” houdt. Maar voor zijn vrienden. Anders hoeft het hele feestje niet. Deze vader kan zich best wel voorstellen dat ouders het doen. Bijvoorbeeld omdat ze het niet eens zijn met de wet, ze zelf ook al dronken toen ze zo oud waren, ze liever willen dat het hier gebeurt dan in een zuipkeet, ze vooral vriendjes met de kinderen willen zijn, ze tenslotte niet de eerste spelbreker willen zijn, en niet als te streng betiteld willen worden, ruzie in de tent willen voorkomen, of weet hij wat voor reden.
Maar welke boodschap geven we onze kinderen dan? “Er is een wet en omdat het voor precies jouw leeftijdsgroep zo lastig is houden we ons daar thuis niet aan”. Dus als de wet ons niet welgevallig is mag je hem breken. “Nee, zo bedoelen we dat niet. Niet zo dwingend en oordelend doen”.

Dan volgt nu geen antwoord op de gewetensvraag van de vader uit de titel van dit stuk. Is hij nou zo streng of zijn wij ouders nou zo slap? Het is een echt dilemma. Het antwoord komt niet. Hij heeft de wijsheid niet in pacht. Dus het antwoord is dan maar genuanceerd. Beiden. Streng en slap. Daar schiet hij alleen niks mee op.

Dit blog is ook gepubliceerd op de site van Tischa Neve, van de organisatie Groot en Klein

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Ouders langs de lijn, Persoonlijk en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie is welkom:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s